Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wyzwania! Kiedy ostatecznie wszystko potoczy się zgodnie z planem, czuję ogromną satysfakcję i radość. Abyście mogli poczuć to samo, mam dla Was niezawodny przepis na bezę. Mamy teraz sezon na owoce, które wraz z lekkim kremem z serka mascarpone będą idealnie komponowały się ze słodyczą tego niebiańskiego deseru…
Brzmi zachęcająco? Zatem przedstawiam Wam mój sposób na bezę. Możecie sprawić sobie i najbliższym trochę przyjemności. Zapomnijcie podczas delektowania się tym deserem o wszystkich troskach i zmartwieniach!

Znalezione obrazy dla zapytania beza pavlova

Potrzebne składniki:
4 dobrze schłodzone białka
szczypta soli
szklanka cukru
pół łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka octu winnego
250 ml śmietany 30%
serek mascarpone
ulubione owoce

BLATY:
1) Białka ubijamy wraz ze szczyptą solą w szklanym lub metalowym naczyniu (plastikowego unikamy jak ognia – na ściankach pozostaje tłuszcz)
2) Następnie stopniowo dodajemy cukier – od momentu ubicia białek do chwili, w której wsypiemy ostatnią porcję cukru powinno upłynąć ok. 10 minut; piana powinna być błyszcząca
3) Teraz należy dodać pół łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę octu i chwilę delikatnie mieszać
4) Najpierw pieczemy bezę w temperaturze 130 stopni przez 45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2-3 godziny

UWAGA: Należy pamiętać, że bezę najlepiej jest suszyć nie w foremce z brzegami, a na dużej, płaskiej foremce. Sama beza nie powinna być zbyt gruba, ponieważ w środku będzie nieupieczona. A gdybyście chcieli upiec bezę z większej ilości białek trzymajcie się zasady, że na jedno białko przypada 1/4 szklanki cukru.

KREM: Najpierw ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy małe opakowanie serka mascarpone (można dodać cukru pudru – ok. 2-3 łyżki). Na bezę smarujemy krem, który pozostało jedynie posypać owocami.

Trzymam kciuki za Wasze bezy! Smacznego!

3 uwagi do wpisu “Wyzwanie cukiernicze: BEZA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s